İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Prof. Dr. Necat Akdeniz Akgün Konferans Salonu'nda “Değişen Dünyada Bağımlı Olma” konulu bir konferans düzenlendi. İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Yaşar Bildirici'nin açılış konuşmasıyla başlayan konferansta, bağımlılıkla mücadeleye dair önemli mesajlar verildi.
Konferansa Tepebaşı Kaymakamı Sadettin Yücel, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, İl Millî Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Fatma Deniz Sayın, Yeşilay Eskişehir Şube Başkanı Ayşe Fert Dökmeci, Halk Sağlığı Başkanı ve başkan yardımcıları katılım sağladı. Doç. Dr. Yaşar Bildirici, bağımlılığın beyin hastalığı olduğunu ve bağımlılıkla mücadelenin önemini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "Bağımlılık, bir maddenin veya davranışın kişinin kendisine zarar verdiğini bilmesine rağmen bırakamamasına neden olan bir beyin hastalığıdır. Bu, yaşam boyu çeşitli tedavi yöntemleri ile kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır. Bağımlılık, çok boyutlu bir halk sağlığı sorunu olup, etkili ve başarılı bir mücadele, ilgili tüm kurum ve kuruluşların koordinasyonu ile yürütülmesi gereken bir süreçtir."
Bildirici, uyuşturucu türlerinin çeşitliliği ve tehlikelerinden bahsederek, ülkemizin bu konuda uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan sorumluluklarını etkin şekilde yerine getirdiğini belirtti. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nda uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle ilgili cezai yaptırımlara değindi. 2022 yılında ülke genelinde uyuşturucu nedeniyle tedavi gören hastaların tedavi gördükleri madde türlerine göre dağılımlarını ve ölümlere sebep olan maddeleri istatistiklerle paylaştı. Bildirici, alkol bağımlılığına yönelik yapılan düzenlemeler ve tedavi süreçlerinden de bahsederek, Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Osmangazi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen tedavi hizmetlerini örnek gösterdi. Ayrıca, TUİK Türkiye Sağlık Araştırması verilerine göre 2022 yılı alkol ve tütün kullanım oranlarını da paylaştı. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu arayarak en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniği’ne yönlendirileceğini belirtti. Bildirici, ilimizdeki Tepebaşı ve Odunpazarı İlçe Sağlık Müdürlükleri, Eskişehir Şehir Hastanesi, Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde sigarayı bırakma hizmeti verildiğini söyledi.
Konferansın devamında diğer konuşmacılar da önemli konuları ele aldılar:
Türkiye'de ve Dünyada Arzla Mücadele Çalışmaları
Murat Sertsöz (Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü): Uyuşturucu arzını azaltma stratejileri, yapılan operasyonlar ve eğitim programları hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Halis Adnan Arslantaş (ESOGÜ Eğitim Fakültesi): Sosyal medyanın gençlerin kimlik ve kültür oluşumları üzerindeki etkilerini inceledi.
Uzm. Dr. Emrah Atay (Halk Sağlığı Uzmanı): Elektronik sigaraların sağlık üzerindeki etkileri ve bağımlılık potansiyelini ele aldı.
Uzm. Dr. Erol Çiftçi (Çocuk ve Ergen Psikiyatristi): Bağımlılığın beyindeki etkileri, psikolojik nedenleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Konferansın son bölümünde, katılımcılar uzmanlara sorular yönelterek bilgi alma fırsatı buldular. Soru-cevap oturumu, katılımcılar arasında interaktif bir ortam sağladı.
Bu konferans, bağımlılıkla mücadeleye dair farkındalığı artırmayı ve toplumun bu konuda bilinçlenmesini amaçladı. Katılımcılardan büyük ilgi gören etkinlik, geniş bir katılımla gerçekleştirildi.