17 Mayıs 2024 Dünya Hipertansiyon Günü - Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici’nin Basın Açıklaması
17 Mayıs 2024

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici’nin Basın Açıklaması

Doç. Dr. Yaşar Bildirici, hipertansiyonun, kan basıncının normal değerlerin üzerinde seyrettiği ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen kronik bir hastalık olduğunu belirtti. Bildirici, sistolik kan basıncının 140 mmHg ve/veya diyastolik kan basıncının 90 mmHg üzerinde olması durumunda hipertansiyon tanısı konulduğunu, bu tanı için tek bir ölçümün yeterli olmadığını, seri ölçümler gerektiğini ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre, dünya genelinde yaklaşık 1,3 milyar kişinin hipertansiyon ile yaşadığını ve her yıl 30-70 yaş arasındaki yaklaşık 11 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı. Ülkemizde, 2023 yılında yapılan bir çalışmada 15 yaş üzeri nüfusta hipertansiyon sıklığının %18,3 olduğunu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2022 yılı verilerine göre, ülkemizdeki ölümlerin %3,5’inin hipertansiyon kaynaklı olduğunu söyledi.
Hipertansiyonun en yaygın nedenleri arasında yüksek tuz ve yağ tüketimi, meyve ve sebzeden fakir diyet, aşırı kilo, yetersiz fiziksel aktivite, zararlı alkol kullanımı, tütün ve tütün ürünleri tüketimi ile stresin bulunduğunu belirten Bildirici, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin hipertansiyon kaynaklı hastalık ve ölümlerin önlenmesinde etkili olduğunu vurguladı.
Erken teşhis, etkili tedavi ve düzenli takibin hipertansiyonla mücadelede kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Bildirici, toplumumuzun hipertansiyon farkındalığının yeterli düzeyde olmadığını, güncel çalışmaların nüfusumuzun %16,7’sinin kan basıncını hiç ölçtürmediğini, hipertansiyon tanısı almış olanların ise %21,8’inin tedavi almadığını gösterdiğini belirtti.
Bildirici, bu yıl 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nün temasının “Hayatının Değerini Bil, Tansiyonunu Ölçtür, Sağlıklı ve Uzun Yaşa” olarak belirlendiğini ve Bakanlığımızın, “Türkiye Kalp-Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” ve “Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” çerçevesinde, aile hekimlerinin hipertansiyonun erken teşhisi, etkili tedavisi ve takibinde daha aktif rol almasını sağlayacak bir hizmet algoritması oluşturduğunu açıkladı.
Vatandaşları, aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye, periyodik tarama ve takiplerini yaptırmaya, hastalıklarını klinik yönergelere uygun olarak tedavi ettirmeye ve gerekli durumlarda hastanelere başvurarak ileri tetkik ve tedavilerini yaptırmaya davet eden Bildirici, sağlığa sahip çıkmanın ve korumanın önemini vurguladı. Hipertansiyondan korunmak için sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi, tuz tüketiminin azaltılması, tütün ve alkolden uzak durulması, hareket edilmesi ve düzenli sağlık kontrollerinin yapılmasının altını çizdi.
Hayatınızın değerini bilin ve sağlıklı, uzun bir yaşam sürdürün diye seslenen Bildirici, herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

#HayatınınDeğeriniBil #TansiyonunuÖlçtür #SağlıklıveUzunYaşa