1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımız tarafından bir sempozyum gerçekleştirildi.
05 Nisan 2024

1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımız tarafından bir sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyum, 04 Nisan 2024 tarihinde, 14.00-16.00 saatleri arasında Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı (Opera) Konferans Salonu'nda yapıldı.
Etkinliğe Sayın Valimiz Hüseyin AKSOY’un eşi Hülya AKSOY Hanımefendi, Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Yaşar BİLDİRİCİ, Halk Sağlığı Hizmetleri başkanımız Dr. Babur MİMTAŞ, başkan yardımcılarımız Uzm. Dr. Şebnem EKER GÜVENÇ ve Uzm. Dr. Burcu IŞIKTEKİN ATALAY katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Yaşar Bildirici, "1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’nın önemine dikkat çekerek, kanserin günümüzde giderek artan bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti. Bildirici, kanserin tanı ve tedavi süreçlerinde erken teşhisin önemine vurgu yaparak, il sağlık müdürlüğünün Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) aracılığıyla yürüttüğü çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi. Ayrıca, toplum sağlığı merkezlerinde (TSM) bulunan KETEM'lerin kanser tarama hizmetlerinin ücretsiz olarak sunulduğunu ve tarama sonucunda pozitif ya da şüpheli çıkan kişilerin ileri tetkik ve tedavi için uygun sağlık kuruluşlarına yönlendirildiğini belirtti.
Bildirici, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde nüfusun yaşlanmasıyla birlikte 2040 yılında 29,9 milyon yeni kanser vakasının ortaya çıkması ve 15.3 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmesi öngörülmektedir. Kanserle ilgili istatistiklerde her 5 kişiden 1'inin 75 yaşa kadar kansere yakalanma riski bulunduğu ve kanser vakalarının artışının özellikle düşük ve orta gelirli ülkeleri etkileyeceği vurgulanmıştır" dedi. Kanserin önlenebilir ve erken teşhis ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguladı. Çevresel faktörlerin, özellikle tütün kullanımı, alkol tüketimi, obezite ve enfeksiyonlar gibi risklerin kanser gelişiminde etkili olduğunu belirtti. Korunma, erken teşhis ve tedavi için stratejilerin önemine dikkat çekti.
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nda görev yapan Uzm. Dr. Emrah Atay ‘Halk Sağlığı Bakış Açısıyla Kanserler’ başlıklı sunumunda kansere yönelik bütüncül bakış açısının önemini, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin rolünü ve kanserle mücadelede toplum katılımının sağlanması için izlenecek adımları anlattı.
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı toplum sağlığı hizmetleri birim sorumlusu Uzm. Dr. Seval Çalışkan Pala ‘Kadın Sağlığı Eğitim Projesi’ konulu sunumunda Eskişehir Valiliği himayesinde yürütülen Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi kapsamında mevcut durumda ulaşılan kişi sayısı, projenin kazanımları ve ilerleyen zamanda nasıl devam ettirileceği hakkında bilgiler verdi.
Eskişehir Şehir Hastanesi’nde radyasyon onkolojisi doktorlarından sayın Uzm Dr. Yıldız Ökten ‘Kanserlerde klinik yaklaşım’ konulu sunumunda kanserlerin erken dönem bulguları, kişilerin kendi kendine meme muayenesi dahil birey olarak yapabilecekleri şeyleri, hangi durumlarda şüphelenmek ve sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğini, tedavi süreçlerini anlattı.
Eskişehir Şehir Hastanesi hematoloji uzmanı doktorlarından sayın Uzm.Dr. Ömer Candar ‘Kanserler içinde özel bir grup hematolojik kanserler’ başlıklı sunumunda Kanserler içerisinde özel bir yeri olan hematolojik kanserlerin genel özellikleri, teşhis ve tedavi süreçleri, kemik iliği bağışçısı olmanın önemi konularında bilgiler verdi.

  • sempozyum11
  • sempozyum01
  • sempozyum02
  • sempozyum03
  • sempozyum04