OCAK AYI, SERVİKS KANSERİ FARKINDALIK AYI İLE İLGİLİ FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ
17 Ocak 2024




  • farkindalik5
  • farkindalik4
  • farkindalik3
  • farkindalik2
  • farkindalik1


OCAK AYI, SERVİKS KANSERİ FARKINDALIK AYI
Eskişehir Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Babur MİMTAŞ yapmış olduğu basın açıklamasında; “Ocak Ayı'nı Serviks Kanseri Farkındalık Ayı olarak vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler arasında broşür dağıtımları, halkı bilinçlendirici bilgilendirici tanıtım videoları, kurum içi eğitimler, çeşitli afişler ve standlar ile farkındalık yürüyüşleri yer almaktadır.
Dr. Babur MİMTAŞ, yaptığı basın açıklamasında, Serviks Kanseri'nin rahmin alt kısmındaki hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ortaya çıkan ve dünya genelinde kadınlarda en sık görülen beş kanser türünden biri olduğunu vurgulayarak, erken teşhis ve tarama yöntemleriyle bu sürecin kontrol altına alınabileceğini belirtti.
Serviks Kanseri ve Toplumsal Boyutu: Dr. Mimtaş, Serviks Kanseri'nin gelişmiş ülkelerde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, özellikle gelişmekte olan ülkelerde genç ve sosyoekonomik açıdan dezavantajlı kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti.
HPV ve Serviks Kanseri İlişkisi: Serviks Kanseri'nin neredeyse tamamına yakınının Human Papilloma Virüsü (HPV) bazı tipleri nedeniyle oluştuğunu söyleyen Dr. Mimtaş, HPV ile ilişkili kanserlere karşı koruyucu aşıların önemli bir önleyici tedbir olduğunu ifade etti.
Tarama ve Erken Teşhisin Önemi: Dr. Mimtaş Serviks Kanseri'nin tarama yöntemleri ile erken teşhis alındığında ölüm oranlarını büyük ölçüde azaltabileceğini belirtti. Ülkemizde yürütülen sağlık programları içinde Serviks Kanseri Taramaları'nın da yer aldığını ve Ulusal Serviks Kanseri Tarama Programı'nın, sensitivitesi daha yüksek olan HPV-DNA testiyle 2014 yılından itibaren başarıyla yürütüldüğünü açıkladı.
Halkı Bilinçlendirmek ve Önlemler: Bu ay boyunca düzenlenecek farkındalık etkinlikleri ve bilgilendirme kampanyaları ile halkın Serviks Kanseri konusunda bilinçlenmesini hedeflediklerini ifade eden Dr. Mimtaş, Sağlık Bakanlığı olarak, kadınlara yönelik ücretsiz tarama hizmetlerini Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde sunmaya devam ettiklerini belirtti.
Korunma ve Bilinçli Yaşam: Dr. Mimtaş, kadınları Serviks Kanseri'nden korunmak için düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemeleri, tarama testlerini düzenli olarak yaptırmaları, tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri, bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri ve cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.
Sonuç olarak: Sağlıklı bir toplum için kadınların sağlığına verilen önemin, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı'nda bir kez daha vurgulandığını belirten Dr. Babur Mimtaş, her bireyin bu konuda bilinçlenerek, sevdiklerine bilgi vererek ve sağlıklı bir yaşam için gereken adımları atarak bu farkındalığa katkıda bulunmasını umduklarını söyledi.