Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Eğitimi
30 Nisan 2024

LEJYONER HASTALIĞI KONTROL PROGRAMI EĞİTİMİ 

Lejyoner hastalığına karşı hazırlıklı olmak, hastalıktan korunmak ve hastalıkla mücadele etmek için alınması gereken tedbirler ile hastalığın bildirimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacı ile Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 13 Mayıs 2015 tarih ve 29354 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu yönetmelikte konaklama birimleri; otel, motel, tatil köyleri, misafirhaneler, huzurevleri, bakımevleri, yataklı tedavi kurumları, büyük alışveriş merkezleri ve endüstriyel havalandırma sistemlerinin ve soğutma makinalarının kullanıldığı iş merkezleri ve işyerleri olarak tanımlanmıştır.

Yönetmelik hükümleri doğrultusunda konaklama birimlerinde ve yataklı tedavi kurumlarında Lejyoner hastalığından korunma amaçlı alınacak önlemler ve koruyucu uygulamaların tümünden sorumlu olacak en az lise mezunu bir personel bulundurulması gerekmektedir. Bu nedenle konaklama birimleri ve yataklı tedavi kurumlarının Legionella sorumlu personeli belirleyerek bunların isimlerinin Sağlık Müdürlüğüne bildirmesi gerekmektedir.

Buna ek olarak konaklama birimleri ve yataklı tedavi kurumlar tarafından belirlenen bu kişilere yönetmelikte belirtildiği üzere Sağlık Müdürlüklerince 8 saatlik eğitim verilecektir. Konaklama birimi Legionella sorumlusunun eğitimlere katılımından, konaklama birimlerinin sahibi ya da işletmecisi sorumludur. Hastane Kaynaklı Lejyoner hastalığı sürveyansı  kapsamında da bu yükümlülük hastane yönetiminin sorumluluğu altındadır.

EĞİTİM BİLGİLERİ

Eğitim Tarihi ve Saati

:

Katılımcı sayısına göre ilan edilecektir.

Son Başvuru Tarihi

:

31 Mart 2024

Eğitim Yeri

:

İl Sağlık Müdürlüğü

Eğitim Veren Birim

:

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı

Çevre Sağlığı Birimi ve Bulaşıcı Hastalıklar Birimi

Eğitim Ücreti

:

690 TL (altıyüzdoksanTL)

Hesap Bilgileri

:

ESKİŞEHİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME BİRİMİ

HalkBankası Porsuk Şubesi

IBAN: TR430001200127900010100621 (Eğitim bedeli diye belirtiniz)

İrtibat

:

Halk Sağ. Hiz. Bşk. Bulaşıcı Hastalıklar Birimi Tel No:231 32 00

Gülcan ZENGİN

 BAŞVURU BİLGİLERİ

Söz konusu eğitime; yukarıda belirtilen konaklama birimleri müracaat edebileceklerdir. Yataklı tedavi kurumlarının başvuruları resmi yazışmalar ile alınacaktır. Eğ-itime 31 Mart 2024 tarihine kadar başvuru yapılması gerekmekte olup, son başvuru tarihinden sonra gelen eğitim talepleri kabul edilmeyecektir. Başvuru yapacak konaklama biriminin, başvuru için ekte sunulan dilekçe ile Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 2024 Yılı Fiyat Tarifeleri ve Analiz Bilgileri Rehberinde yer alan 181.006 Kodlu Legionella Eğitimi Katılımı Ücreti (Uygulamasız)’nin yatırılarak makbuzunun dilekçe ile birlikte Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Evrak kayıt Biriminde kayıt ettirilerek Bulaşıcı Hastalıklar Birimine (İstiklal Mahallesi Şair Fuzuli Caddesi No:1 Odunpazarı / ESKİŞEHİR) elden bırakılması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığına bağlı kamu sağlık tesislerinden katılımlarda ücret ödenmeyecektir.

ÜCRET MAKBUZUNDA YER ALACAK BİLGİLER

Sağlık Bakanlığına bağlı kamu yataklı sağlık kurum ve kuruluşları tarafından ücret ödenmeyecektir. Diğer üniversite ve özel yataklı sağlık kurum ve kuruluşları ile mevzuatta anılan diğer konaklama birimleri için ücret ödeme sırasında açıklama kısmına Konaklama Biriminin (Otel, Motel, Şirket vb.) Adı, Legionella Eğitimi (Uygulamasız), Konaklama biriminden eğitime katılacak kişi sayısı yazılmalıdır.  Ücret; kişi sayısına göre hesaplanarak yatırılabilir.

Örnek 1:“A Firması Turizm Şirketi, Legionella Eğitimi (Uygulamasız), 1 kişi”

1 x 690 TL =690 TL

Örnek 2:“B Firması Oteli, Legionella Eğitimi (Uygulamasız), 2 kişi”

2 x 690 TL = 1380 TL

 DİLEKÇEDE YER ALACAK BİLGİLER

Konaklama biriminin (Otel, Motel, Misafirhane, Huzurevi, Bakımevi vb.) bilgileri ile yapılan başvuruda, konaklama birimi yöneticisi/sahibinin imzası ve iletişim bilgileri ile, eğitime katılması istenen kişi bilgilerinin dilekçede belirtilerek eğitim ücreti makbuzunun dilekçeye iliştirilmesi gerekmektedir. Konaklama birimlerinden yapılan başvurularda, eğitime katılması istenen kişi bilgileri ile ilgili olarak, Müdürlüğümüz tarafından Katılım Belgeleri hazırlanacağı için 31 Mart 2024 tarihinden sonra eğitime katılacak kişi bilgilerinde değişiklik yapılamayacaktır. Yataklı sağlık tesislerinden başvurular resmi yazışma ile alınacaktır. 

NOT

Eğitim süresi ilgili mevzuat çerçevesinde 8 saattir. Eğitime katılım zorunludur. Katılımın olamaması halinde eğitim sonrası Katılım Belgesi verilemeyecektir. Eğitimi tamamlayan kişilere hazır olması hâlinde eğitim sonunda, hazır olmaması durumunda daha sonra İlçe Sağlık Müdürlükleri/Toplum Sağlığı Merkezleri veya İl Sağlık Müdürlüğü aracılığı ile katılımcılara ulaştırılacaktır. Yataklı sağlık tesisleri ve ilgili diğer işletmelerin, lejyoner hastalığı ile ilgili söz konusu yönetmelikten kaynaklı sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle, idari yaptırımlara maruz kalmaması için konuya gereken hassasiyetin gösterilmesi hususu önemle duyurulur. 

BAĞLANTILAR

Bağlantı 1: Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
Bağlantı 2: Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Rehberi
Bağlantı 3: Fiyat Tarifeleri ve Analiz Bilgileri Rehberi 2024
Bağlantı 4: 
Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Eğitimi Katılım Dilekçesi